Paul Krugerstraat

In de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid ligt de Paul Krugerstraat.

Om de hoek vind je het  Afrikaanderplein, dat vooral bekend is om zijn levendige grote markt op woensdag en zaterdag. Op het plein staan bomen en langs de Paul Krugerstraat en de Pretorialaan vind je winkels en horeca. De wijk kent een zeer culturele diverse bevolkng. Dat is ook te zien aan de ondernemingen.

Op het Afrikaanderplein worden regelmatig evenementen georganiseerd. Een van de bekendste daarvan was in september 2020 het straatkunstfestival Pow!Wow!, georganiseerd door HIJS (hiphop in je smoel). Diverse grote namen uit binnen- en buitenland werkten een week lang om de wijk van verrassende muurschilderingen en publieksactiviteiten te voorzien. De bewoners hebben het festival echt omarmd en zijn er trots op. Het heeft  veel gedaan voor de wijk. Pow!Wow! deed de wijk voor de tweede keer aan; de derde is in de planning.

HIJS Lights

HIJS gaat speciaal voor Rotterdam Verlicht! een blinde muur aan de Paul Krugerstraat (op de hoek bij Laan op Zuid) voorzien van spectaculaire nieuwe ‘lichtschilderingen’, onder de naam ‘HIJS Lights’. Dat gebeurt vanaf 18 december.
Via een ‘open call’ riep HIJS streetart kunstenaars op om een voorstel te doen.

Daarnaast nodigde de organisatie een tiental bekende streetartists uit, waaronder Eveline Schram, Rauwkost Collective, Xaviera Altena, Daan Botlek en Naamlooozz.

Kijk voor actuele informatie ook op https://www.hiphopinjesmoel.com/rewriters010/hier-blijf-je-up-to-date-over-de-digital-artists-van-hijs-lights/

Lichtteksten

De lichten op de pleinen van Rotterdam Verlicht! lokken hartverwarmende reacties uit. In deze donkere tijden voelen mensen zich daadwerkelijk gesteund en wordt hun situatie een beetje verlicht.

Nu vragen we mensen om ook elkaar te steunen en hoop te bieden. Die lach op je gezicht is onmisbaar en onbetaalbaar veel waard. Dat hart onder de riem kan iedere Rotterdammer goed gebruiken.

Voor deze nieuwste uiting binnen Rotterdam Verlicht! kun je je eigen tekst indienen; van gedicht tot Valentijnsgroet, van wens tot verklaring. Maar niet alleen tekst is welkom; ook tekeningen worden omgezet in projecties!

De berichten die je niet persoonlijk mag gaan brengen krijgen zo een nieuwe plaats in de stad. Ook de oude én nieuwe stadsdichter doen mee! Dean Bowen en Anne Vegter verleenden hun toestemming om hun dichtregels te programmeren.

De teksten of tekeningen die worden ingeleverd zijn terug te zien op een van de plaatsen die deel uitmaken van Rotterdam Verlicht!:

  • Santos gebouw
  • Wijkpark Oude Westen
  • Paul Krugerstraat
  • SS Rotterdam
  • Erasmus Universiteit
  • Westersingel

Voor deelname met tekst of tekening kijk onder het kopje “Valentijnsdag”