Rondom het Afrikaanderplein worden vaak evenementen georganiseerd. In september 2020 was dat het straatkunstfestival Pow!Wow!, georganiseerd door HIJS (hiphop in je smoel). Grote namen uit binnen- en buitenland werkten een week lang om de wijk van verrassende muurschilderingen te voorzien. De bewoners hebben het festival echt omarmd en zijn er trots op.

HIJS gaat speciaal voor Rotterdam Verlicht!  het Santosgebouw voorzien van nieuwe ‘lichtschilderingen’, onder de naam ‘HIJS Lights’. Santos is niet alleen goed te zien vanaf de Pretorialaan en de markt, maar ook aankomend vanuit de richting van de stad met auto, fiets, metro of te voet. Via een ‘open call’ riep HIJS streetart kunstenaars op om een voorstel te doen.

De organisatie nodigde ook een tiental bekende streetartists uit, waaronder Eveline Schram, Rauwkost Collective, Xaviera Altena, Daan Botlek en Naamlooozz.

Kijk voor nieuwe informatie ook op www.hiphopinjesmoel.com/hijs-lights/

Lichtteksten

De lichten op de pleinen van Rotterdam Verlicht! lokken hartverwarmende reacties uit. In deze donkere tijden voelen mensen zich daadwerkelijk gesteund en wordt hun situatie een beetje verlicht.

Nu vragen we mensen om ook elkaar te steunen en hoop te bieden. Die lach op je gezicht is onmisbaar en onbetaalbaar veel waard. Dat hart onder de riem kan iedere Rotterdammer goed gebruiken.

Voor deze nieuwste uiting binnen Rotterdam Verlicht! kun je je eigen tekst indienen; van gedicht tot Valentijnsgroet, van wens tot verklaring. Maar niet alleen tekst is welkom; ook tekeningen worden omgezet in projecties!

De berichten die je niet persoonlijk mag gaan brengen krijgen zo een nieuwe plaats in de stad. Ook de oude én nieuwe stadsdichter doen mee! Dean Bowen en Anne Vegter verleenden hun toestemming om hun dichtregels te programmeren.

De teksten of tekeningen die worden ingeleverd zijn terug te zien op een van de plaatsen die deel uitmaken van Rotterdam Verlicht!:

  • Santos gebouw
  • Wijkpark Oude Westen
  • Paul Krugerstraat
  • SS Rotterdam
  • Erasmus Universiteit
  • Westersingel

Voor deelname met tekst of tekening kijk onder het kopje “Valentijnsdag”

PodcastRotterdam Verlicht!Pakhuis SantosDoor Ernest van der Kwast