Dit plein in het oosten van de stad is eigenlijk een restruimte. Een overgebleven plein dat omringd wordt door parkeergarages.

Het is goed bereikbaar, want er is een trein- en een metrostation. Het plein ligt er wat verloren bij tussen all grote gevels.

Door de grote hoeveelheid bomen is het erg lastig om er evenementen te laten plaatsvinden.

Toch heeft het plein heeft een unieke sfeer die hier het uitgangspunt is voor Rotterdam Verlicht!.  Studio 75B kleurde in september 2018 het hele plein blauw (vloer) en groen (gevel), een verwijzing naar de veenpolder waaruit de Alexanderpolder ooit verrees, tevens het laagst gelegen punt van Nederland. Het blauw verwijst naar het water, de groene kleur naar de polder.

Dit gegeven, het feit dat je hier zes meter onder NAP staat, is heel bijzonder.

En nu, tijdens Rotterdam Verlicht!, wordt het hele plein wordt tot zes meter hoog beschenen door blauw licht. Daarboven is het groen. Alle bomen op het plein staan ineens 6 meter onder water…

Uit de geluidsspeakers klinkt watergeluid: zacht kabbelend, branding, golfslag en een tropische regenbui. Aandacht voor het klimaat, de stijging van de zeespiegel en de gevolgen daarvan voor onze stad. Maar wel op een bijzonder sprookjesachtige en aansprekende manier!

PodcastRotterdam Verlicht!AlexanderpleinDoor Ernest van der Kwast