In de wijk Middelland ligt het Heemraadsplein, een lang park met middenin een plein dat grenst aan de Nieuwe Binnenweg. Rondom en op het plein staan bomen. Regelmatig zijn er rommelmarkten, oogstmarkten en andere activiteiten, soms vanuit de wijk georganiseerd.

Hier in Rotterdam-West wonen van oudsher veel Kaapverdianen. De meesten kwamen om in de haven te werken. Iedere Cabo weet je te vertellen: waar een haven is, zijn Kaapverdianen.

Op dit plein ontmoetten Kaapverdianen die al in Rotterdam woonden en werkten de nieuwkomers die onderdak en werk zochten.

Door hen werd het Heemraadsplein het “Plein van de arme sloebers” of “platzakplein” genoemd, in het Portugees “Pracinha d’Quebrod”. In 2001 werd een straatnaambordje met die naam op het plein onthuld.

Dit plein wordt tijdens Rotterdam Verlicht! een feestelijke ode aan Cabo Verde, de Groene Kaap. Aan de rol die de Kaapverdianen speelden in de haven, en aan hun aanwezigheid in Rotterdam-West op het plein van de arme sloebers. Het plein wordt sfeervol ondergedompeld in groen  (‘verde’) licht. De bomen worden in goud gedompeld, als symbool voor het succes waarnaar men op zoek was. Hier ontstaat een zachte, optimistische sfeer.

Ook de grootste groene kerstboom van de stad tekent mee voor het winters karakter. De gouden lampjes in de boom  maken het extra feestelijk.

Op het plein staat een gebouwtje, een gemaal. Op het dak hiervan staan beelden van Sober Industries die met behulp van videomapping iedere dag tot leven komen, alsof ze door het licht wakker worden gekust.

De beesten van Sober Industries maken deel uit van www.geefmederuimte.nl,
een binnen/buiten-expositie van Rotterdamse creatieven in de wijk Middelland. 

PodcastRotterdam Verlicht!  Heemraadsplein Door Ernest van der Kwast

Programmering